Järjestä rahankeräys

[Päivitetty 15.1.2023]


Rahankeräys kuulostaa houkuttelevalta tavalta kerätä rahaa hyvään tarkoitukseen. Sellaista suunniteltaessa tulisi kuitenkin muistaa, että lain mukaan rahankeräykset ovat lähtökohtaisesti aina luvanvaraista toimintaa, ellei kyseessä ole laissa määritelty poikkeustapaus.

Poikkeukset rahankeräyksen luvanvaraisuuteen

Tavarakeräykset, hyväntekeväisyyshuutokaupat, tukikonsertit tai tukitilaisuudet eivät ole lain tarkoittamia rahankeräyksiä. Näin ollen tällaisten tilaisuuksien järjestäminen ei edellytä rahankeräysluvan hakemista. Rahankeräys ilman viranomaislupaa voidaan järjestää, jos lahjoituksen kohde on taloudellisissa vaikeuksissa oleva yksittäinen henkilö tai perhe. Testamenttilahjoitusten pyytämistä ei myöskään pidetä rahankeräyksenä.

Merkkipäiväkutsut ja kuolinilmoitukset

Yksityishenkilöt voivat merkkipäiväkutsussa pyytää esimerkiksi kukkalähetysten tai lahjojen sijaan rahalahjoituksia johonkin, hyväksi kokemaansa tarkoitukseen. Tällaisia kertaluontoisia lahjoituspyyntöjä ei pidetä rahankeräyksnä, eivätkä ne täten myöskään edellytä rahankeräysluvan hakemista tai pienkeräysilmoituksen tekemistä. Samoin perustein kuolinilmoituksen yhteydessä on sallittua julkaista tilinumero tai muulla tavalla pyytää lahjoittamaan rahaa, perinteisen, kukkalaitteella muistamisen sijaan. 

Tarkempaa tietoa siitä, milloin rahankeräyslupaa ei tarvita, löydät täältä.

Haaga-Helian valotaulu Helsingin Ratapihantiellä. Kuva: Omri ry

Monien hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta on myös mahdollista perustaa oma merkkipäivä- tai muistokeräys, jonka tuoton suuntaamisesta esimerkiksi Ukrainan / ukrainalaisten tukemiseen, voi keräyksen perustaja päättää itse. Lisätietoja tällaisista keräyksistä löydät sivustomme Lahjoita rahaa -osiosta, jossa on lueteltu kaikki Suomessa rahaa keräävät tahot, joille on myönnetty joko pien- tai rahankeräyslupa.

Yhtä lailla esimerkiksi pihakirppiksen tai myyjäisten tuoton voi osoittaa Ukrainan hyväksi. Oman perheen käytössä olleita tavanomaisia tavaroita voi vuodessa myydä 5000 euroon saakka verovapaasti. Jos taas myytävänä on itse valmistettuja tuotteita, kuten leivonnaisia tai kortteja, ovat niistä saadut tuotot kokonaan veronalaisia.

Rahankeräysluvan hakeminen

Rahan– ja pienkeräyslupaa haetaan kirjallisesti Poliisihallitukselta. Pienkeräyksen saa järjestää rekisteröimätön ryhmä, johon kuuluu vähintään kolme luonnollista henkilöä. Muutoin pienkeräykset ovat varattu lähinnä yhdistyksille, säätiölle, puolueille sekä seurakunnille. Rahankeräyksiä luonnolliset henkilöt eivät voi järjestää lainkaan.

Paluu pääsivulle.