Usein kysytyt kysymykset

[Päivitetty 3.2.2023]


Varainkeräys

Onko yhdistyksellänne rahankeräyslupa?

Meille on 17.1.2023 myönnetty pienkeräyslupa RA/2023/73. Pienkeräyksen yleisten sääntöjen puitteissa, se on voimassa kolme kuukautta eli 16.4.2023 saakka. Katso myös Kamiinat -kohdan ensimmäinen kysymys / vastaus (alla).

Ettekö te saa kaikki tavarat lahjoituksina? Miksi rahankeräys?

Saamme paljon hyödyllisiä tuotteita lahjoituksina. Esimerkiksi itse neulottuja villasukkia meille on toimitettu jo yli 5000 paria. Ne eivät kuitenkaan päädy kohteisiin Ukrainassa itsekseen. Matkakulut muodostavatkin suurimman yksittäisen menoerän, jota varten pienkeräykseen alun perin päätimme ryhtyä. Edestakainen matka Ukrainaan maksaa jo pelkän dieselin osalta noin 600-800 euroa. Lähes kaikki Ukrainassa tarvitut dronet, paristot ja varavirtalähteet sekä otsalamput olemme ostaneet itse, koska lahjoituksina niitä saamme vain pieniä määriä – ja kovin satunnaisesti.

Miten voin olla varma, että teille lähetettävät tavarat päätyvät Ukrainaan?

Ensisijaisesi toimitamme lahjoitukset itse suoraan Ukrainaan. Toissijaisesti voimme kuljetuttaa niitä myös yhteistyökumppaniemme kautta, jos muiden toimijoiden kuljetukset sen mahdollistavat. (Vastaavasti saatamme kuljettaa myös yhteistyökumppaniemme lahjoituksia heidän puolestaan.) Parhaamme mukaan pyrimme päivittämään valokuvin lahjoitusten matkaa Ukrainaan. Emme suinkaan ole ainoa tavaroita Ukrainaan kuljettava taho; Kotisivujemme ”Tarjoa tavarakuljetusta Ukrainaan” -osioon olemme pyrkineet listaamaan kaikki muutkin alan toimijat. Itsellesi sopivimman vastaanottopisteen löydät ”Lahjoita tavaroita” -osion ”Tavaroiden vastaanottopisteet” -kohdasta.


Verkkokauppa

Miksei kaikkia verkkokaupan tuotteita voi ostaa myös itselleen?

Ukraina on pinta-alaltaan liki puolet Suomea suurempi. Asukkaita siellä on yli seitsemän kertaa enemmän kuin Suomessa. Tästä syystä verkkokauppamme ensisijainen tavoite on mahdollistaa rahoitus suurille määrille Ukrainaan toimitettaville tavaroille ja tarvikkeille. Nämä ovat tuotteita, joista Ukrainassa on suuri pula ja joita he itse ovat tämän vuoksi meiltä toivoneet. Kun maksajia on paljon, saamme toimitettua myös apua paljon. Lisäksi verkkokauppamme mahdollistaa jokaiselle osallistumisen tavalla, joka vastaa hänen toiveitaan lahjoituksista. Ukrainan tilanne mielessä, toimittajamme ovat hinnoitelleet omat tuotteensa siten, ettei niiden kaupallinen myynti välttämättä ole kannattavaa. Tästäkin syystä olemme sopineet, ettemme myy verkkokauppamme Ukraina-tuotteita Suomen markkinoille.


Villasukat

Voiko teille lähettää myös pipoja ja lapasia?

Villasukkien ohella lapaset – ja erityisesti ampujanlapaset – ovat erittäin tervetulleita. Pipojen, kaulaliinojen ja muiden neuleiden kysyntä Ukrainassa on – onneksi – hellittänyt, jonka vuoksi emme niitä enää toivo. Kuten kaiken avustustoiminnan, tulisi sen tapahtua lahjoitusten saajien tarpeiden perusteella.

Onko villasukat pakko neuloa Pro Ukraina -neuleohjeen mukaan?

Villasukkia ja lapasia voi siviileille neuloa kaiken kokoisia sekä kaikissa väreissä ja kuoseissa. Armeijan käyttöön aiotut tuotteet tulisivat olla maanläheisistä väreistä neulottuja. Ainoa vaatimuksemme on asetettu sen materiaalille: Jotta villasukat ajaisivat niiden oleellista käyttötarkoitusta, tulisi niiden valmistukseen käytettävän langan – nimensä mukaisesti – sisältää vähintään 50% villaa. Sama sääntö koskee toki myös mahdollisesti valmiina ostettuja tuotteita. Toisaalta sukissa olisi suotavaa olla jonkin verran keinokuituja (esim. polyamidia), tuomaan villalankaan nähden parempaa kulutuskestävyyttä. Suosittelemme villan osuudeksi 70-80%, lopun ollessa kulutuskestävyyttä parantavia keinokuituja.

Onko villasukissa käytettävä lanka oltava Novitan 7 veljestä?

Ei. Saajien kannalta oleellista on ainoastaan se, että ne pitävät heidät lämpiminä. Ks. myös edellisen kysymyksen vastaus.

Voinko osallistua keräykseenne tehdasvalmisteisilla sukilla?

Toki. Ks. myös edellisen kysymyksen vastaus.

Voiko keräykseen toimittaa myös jo vähän käytettyjä villasukkia?

Aikaisempi vastauksemme oli ”Jos sukat ovat ehjät, puhtaat ja siistit, niin miksipä ei.” Koska ohjeistuksesta huolimatta olemme saaneet suuret määrät virttyneitä, rispaantuneita, puhki kuluneita ja erittäin likaisia villasukkia, olemme päättäneet olla vastaanottamatta niitä enää jatkossa. Ei olisi tarkoituksenmukaista, että lahjan saaja joutuisi ensimmäiseksi – missä lie olosuhteissa – pesemään ja korjaamaan lahjoitusta käyttökuntoon. Monet lahjoituksia vastaanottavat tahot ovat valittaneet samaa asiaa: lahjoituksina saatujen, mutta täysin epäkuranttien tavaroiden hävittäminen, vie sekä aikaa että rahaa muulta avustustoiminnalta.

Pitääkö toimitus sopia etukäteen, neuleita itse tuotaessa?

Näin voidaan toki toimia, mutta se ei ole välttämätöntä. Pro Ukrina -keräyspiste sijaitsee Silakujan ja Valjaskujan risteyksessä. Postiosoitteemme on Silakuja 27, mutta sisäänkäynti löytyy Valjaskujan puolelta. Mikäli kukaan ei sattuisi olemaan paikalla, voi lahjoitukset jättää sisäänkäynnin katokseen. Postilähetysten tapaan, muistathan sisällyttää lahjoittajatiedot toimituksen sisäpuolelle.

Mihin mennessä villasukat ovat oltava perillä (Vantaalla)?

Villasukkia, lapasia (ja muita keräämiämme tavaroita) lähtee Ukrainaan tällä hetkellä noin kahden viikon välein. Sähkön- ja lämmöntuotantoon käytetyt laitteistot ovat tällä hetkellä lähetyksissä etuisijalla. Keräämme niitä vähintään ensi kevääseen saakka. Ilmoitamme hyvissä ajoin keräyksen päättymisestä kotisivuillamme. Huom! Villasukkia lahjoittaneiden listan päivitys lopetetaan 31.1.2023, koska ko. listan päivitys vie paljon aikaa muulta toiminnaltamme.

Mistä löydän minua lähinnä olevan keräyspisteen?

Jos olette toimittamassa villasukkia Omri ry:n Pro Ukraina -keräykseen, keräyspisteitä on vain yksi: Silakuja 27, Vantaalla. Tavaroita ukrainalaisten hyväksi keräävät monet muutkin toimijat. Löydät heidät sivustomme ”Lahjoita tavaroita” -osion alareunasta, kohdasta ”Tavaroiden vastaanottopisteet.” Osa toimijoista kerää tavaraa ainoastaan Ukrainaan lähetettäväksi, osa tänne paenneille ukrainalaisille. Muutamat toimijat molemmille.

Olen liikuntarajoitteinen. Voitteko noutaa neulomani sukat?

Pääsääntöisesti emme nouda lahjoituksia. Tähän on perusteltu syy; kaikki noutoihin laittamamme aika ja rahat ovat poissa jostain muusta lahjoitustoiminnastamme. Mikäli asutte pääkaupunkiseudulla, noudot saattavat kuitenkin tulla kyseeseen, jos lahjoitus on erityisen merkittävä tai jos se osuu hyvin yhteen muiden ajojemme kanssa.


Kamiinat

Pienkeräysluvan maksimiraja on 10´000 EUR. Miten kamiinakeräyksenne voi tässä valossa olla laillinen?

Mainitsemanne raja pitää paikkansa. Kamiinaprojektimme ei kuitenkaan vaadi pien- tai rahankeräyslupaa. Rahankeräykset ovat toimintaa, jossa pyydetään yleisöltä vastikkeettomia rahalahjoituksia. Tämä tarkoittaa, että jokin taho lahjoittaa keräykseen rahaa, saamatta – hyvän mielen lisäksi – mitään konkreettista asiaa vastineeksi. Kamiinaprojektissamme taas jokin taho ostaa yhden tai usemman kamiinan, tai osuuden sellaisesta. Kamiina on siis tällöin vastike rahoille. Sillä, minne kamiina toimitetaan (meidän tapauksessa Ukrainaan), ei ole kaupan kannalta merkitystä.

Voiko kamiinoiden hankintaan osallistua yhden kamiinan hankintaa pienemmällä summalla?

Kyllä voi. Kukin mahdollisuuksiensa mukaan. Pankki- ja kirjanpitokulujen vuoksi emme kuitenkaan toivo alle 10 euron suorituksia. Hankimme kamiinoita Stremet Oy:ltä sitä mukaan, kun saamme varoja niiden hankintaan. Suoritettavan summan ei siis tarvitse olla jaollinen kamiinan hankintahinnalla. Kamiinoita voi siis hankkia yhden, kymmenen tai vaikkapa vain osuuden sellaisesta.

Kenelle kamiinat Ukrainassa päätyvät? Ja kuka niiden saajat päättävät?

Omri ry järjestää kamiinoille kuljetuksen Ukrainaan, jossa kuorma luovutetaan paikallisten yhteistyökumppaniemme kautta maan viranomaisille. Emme luonnollisestikaan itse pysy valvomaan jokaisen kamiinan luovutusta. Luotamme tässä paikallisten viranomaisten harkintaan. Heillä on paras paikallinen tieto, kamiinoiden saajien kiireellisyyttä arvioitaessa.

Milloin hankkimamme kamiinat ovat hyötykäytössä Ukrainassa?

Tarve niille on välitön. Valitettavasti haasteellinen logistiikka aiheuttaa omat ongelmansa. Kamiinaan tarvittavat osat leikataan piirustusten mukaan ensin laserilla ja taivutetaan muotoonsa. Tämän jälkeen hitsausrobotti suorittaa niistä valmiin tuotteen hitsauksen. Nämä työvaiheet ovat suhteellisen nopeita, mutta prosessin käynnistäminen ja hienosäätö vievät oman aikansa. Valmiita kamiinoita ei luonnollisestikaan lähdetä toimittamaan Ukrainaan yksitelle, vaan vasta, kun kuorma-auto (648 kpl) saadaan täyteen. Edellä kirjoitetusta johtuen ensimmäinen kuorma kamiinoita lähti kohti Ukrainaa 18. tammikuuta. Seuraava 30. tammikuuta. Loput kamiinat jaetaan tällä näkymällä muiden kuormien mukaan. Jokainen voi nopeuttaa kuormien täyttymistä, mainostamalla tätä projektia ystäville ja tutuille.

Onko kamiinaprojektiin osallistumiselle / rahojen tilitykselle takarajaa?

Kamiinaprojekti on käynnissä vähintää maaliskuulle. Tulemme ilmoittamaan projektin päättymisestä hyvissä ajoin kotisivujemme ”Osta kamiina Ukrainaan” -osiossa. Kaikki projektin voimassaoloaikana maksetut kamiinat toimitetaan Ukrainaan ensi tilassa, niiden valmistuttua – pääsääntöisesti täysinä rekkakuormina. Viimeisimmät kamiinat voidaan kuitenkin kuljettaa myös muiden lahjoitustavaroiden mukana, jos projektin lopussa täyden rekkakuorman saavuttaminen ei näytä todennäköiseltä.

Siirsin toissapäivänä tilillenne rahaa. Miksei nimeäni näy lahjoittaneiden listalla?

Omri ry:llä ei ole lainkaan palkattua henkilökuntaa, vaan toimintaa pyörittää joukko vapaaehtoisia. Pankkiasioita hoitaa vain yksi henkilö. Pyrimme tietenkin saamaan kaikkien kamiinaprojektiin osallistuneiden nimet lahjoittaneiden listalle ensi tilassa. Edellä mainitusta syystä kirjauksiin tulisi kuitenkin sallia vähintään neljän päivän viive, ennen kuin asiaa kannattaa yhteydenottolomakkeen kautta meiltä tiedustella. Tämä tietenkin olettaen, että maksun viestikenttään oli lahjoittajan nimi ilmoitettu.

Voinko saada kamiinoita Ukrainaan hankkineiden listalla olevan nimeni linkitettyä sosiaalisen median profiiliini?

Onnistuu kyllä. Lähetä meille yhteydenottolomakkeen tai sähköpostin (info@omri.fi) kautta nimesi, kuvakaappaus maksusta (jotta voimme todeta oikean ihmisen olevan pyynnön takana) sekä toivotun linkin. Pidätämme oikeuden olla linkittämättä lahjoittajan nimeä, jos ehdotettu linkki on jollain tapaa sopimaton.

Mistä voin ostaa itselleni valmistamanne kamiinan?

Ette mistään. Nyt myytävät kamiinat ovat Ukrainaan tarkoitettuja hätäapukamiinoita, joiden tarkoitus on pelastaa ihmishenkiä paleltumisilta, sekä mahdollistaa lämpimien ruokien valmistus – mieluiten ulkotiloissa. Myymämme kamiinat eivät ole EU:n rakennustuoteasetuksen vaatimusten eikä ekosuunnitteludirektiivin mukaisia tuotteita, eikä niiden paloturvallisuusominaisuuksia ole testattu. Näin ollen niitä ei tulisi käyttää asuinhuoneistojen lämmitykseen.

Miksei tarjoamianne kamiinoita valmisteta Ukrainassa? Sillä olisi sekä työllistävä vaikutus ja hintakin varmaan halvempi.

Kamiinoiden valmistaminen paikan päällä olisi kieltämättä normaaliolosuhteissa optimiratkaisu. Ja mahdollisesti jopa edullisempi. Valitettavasti Ukrainassa ei tällä hetkellä vallitse normaalit olosuhteet. Ukrainassa on puutetta niin laadukkaista, kamiinaan valmistukseen sopivista materiaaleista, hitsaukseen tarvittavasta sähköstä ja/tai kaasusta, kuin myös henkilökunnasta. (Moni alan osaaja on rintamalla tai muissa olosuhteiden vaatimissa hitsaustöissä.) Lisäksi sotaponnistelut työllistävät metallialan ihmisiä jo muutenkin. Siksi toimimme näin.


Sekalaiset kysymykset

Satutteko tietämään, onko Ukrainassa samat sähköpistokkeet, kuin meillä täällä Suomessa?

Satumme. Ja onhan ne. Kyseessä on tyypit C & F (230 V; 50 Hz). Ja sekottajien (”hanojen”) kylmä ja kuuma toimivat usein juuri päinvastoin, kuin meillä täällä Suomessa. 😉

Paluu pääsivulle.