Neulo Ukrainaan

[Päivitetty 25.9.2023]

Keräyksemme villasukkien ja ampujanlapasten

saamiseksi Ukrainaan on taas käynnissä!

Sodan jatkuessa tavoitteenamme on toimittaa Ukrainaan tänäkin talvena

vähintään 10’000 paria villasukkia ja ampujanlapasia!

Haluatko auttaa ukrainalaisia myös tänä talvena? Toimi näin:

 1. Neuloa voi toki mitä tahansa käyttökelpoista. Pääasiassa meiltä on kuitenkin toivottu villasukkia ja ampujanlapasia puolustajille. Siviilien tilanne on onneksi parempi.
 2. Puolustajien käyttöön aiotut neuleet tulisi olla tehty maanläheisistä väreistä. Lasten ja naisten käyttöön aiotuilla neuleilla värirajoituksi ei ole. Päinvastoin. 🙂
 3. Yhdistä sukka- ja lapasparit toisiinsa löysällä, umpisolmuun solmitulla villalangalla. Näin niitä voidaan sovittaa – kadottamatta niiden paria lajittelussa.
 4. Jos haluat, liitä paketin sisäpuolelle pieni kortti tai paperi, jossa on nimesi (tai nimimerkkisi) sekä paikkakuntasi. Näiden tietojen perusteella julkaisemme 18.9. alkaen meille toimittaneiden neulojien nimet sekä villasukkien tai ampujanlapasten määrän. Jos tietoa ei paketin sisältä löydy, kirjaamme lähetyksen anonyyminä.
 5. Toimita neuleet meille joko itse tai postin (tms.) välityksellä. Valitse toimitustavaksi halvin mahdollinen vaihtoehto; nouto toimipisteestä tai -automaatista. Yhteystietomme: Omri ry / Pro Ukraina, Silakuja 27, 01640 Vantaa. On tärkeää, että ilmoitatte myös puhelinnumeromme (050 546 2030), jotta saamme tekstiviestin noudettavasta lähetyksestä.

Villasukkia lahjoitettiin 10.10.2022 – 16.4.2023 välisenä aikana yhteensä 11’046 paria !!!1)
Aloitimme uuden 2023-2024 lahjoittajalistan päivityksen maanantaina 18.9.2023.
Löydät sen sivun alaosasta.

Katso luettelo 2022-2023 neulojista

Nyt on myös hyvä hetki vierailla Kriisiajan käsityöt – Ukraina -sivustolla. Sinne voit kirjoittaa omista kokemuksistasi tai vain lukea muiden kirjoituksia aiheesta.


Yli 1,2 miljoonan ukrainalaisen koti on vaurioitunut tai tuhoutunut nyt käynnissä olevan sodan seurauksena. Eniten asuntoja on vaurioitunut Mariupolin, Harkovan, Tšernihivin, Sjevjerodonetskin, Rubižnen, Bah’mutin, Marjinkan, Lysytšanskin, Popasnan, Izjumin ja Volnovah’an kaupunkien alueilla. Toisaalta, vaikka oma koti olisikin yhä ehjä, ei oman alueen infrastruktuuri välttämättä ole sitä. Sähkön, kaasun, hiilen ja muiden kotien lämmitysenergiamuotojen saatavuudesta sekä niiden jakeluverkostojen kunnosta ei ole jatkossakaan varmuutta. Suomalaisille tuttua lattialämmitystä ei ukrainalaisista rakennuksista pääsääntöisesti löydy. Lisäksi moni ikäihminen kärsii jo muutenkin kylmistä jaloista, johtuen huonosta verenkierrosta. Ukrainan puolustajat rintamalla taas eivät tilanteesta johtuen pääse nauttimaan mistään sisätilojen mukavuuksista.

Ryhdy siis vanhusten, lasten ja sotilaiden sankariksi, neulomalla villasukkia ja lapasia Ukrainaan. Niitä voi neuloa kaiken kokoisia ja kaikissa väreissä sekä kuoseissa. Puolustajien villasukat (koot 38-48) sekä ampujanlapaset ovat tällä hetkellä toivotuimmat. Materiaalin suhteen ainoa vaatimuksemme on langan villaprosentti. Sen tulisi olla yli 50%. Sama sääntö koskee toki myös mahdollisesti valmiina ostettuja tuotteita. Toisaalta lapasissa ja erityisesti sukissa olisi suotavaa olla jonkin verran myös keinokuituja (esim. polyamidi), tuomaan parempaa kulutuskestävyyttä.

Ampujan- eli liipasin- eli metsästäjänlapasia. Kuva: Kristiina Taalikka
Ampujanlapaset koko komppanialle. Kuva: Omri ry
Sukkia voi neuloa kaiken kokoisiaKuva: Omri ry
Kuviot eivät ole välttämättömiä, mutta kieltämättä upeita. Kuva: Omri ry

Sotilaiden kannalta määrä on nyt tärkeämpi, kuin näyttävyys. Novitan yksinkertainen Pro Ukraina -villasukkamalli – tai jokin saman tyyppinen ratkaisu – vastaa parhaiten toiveitamme. Alla myös linkki Novitan ”Rauhan puolesta” -villasukkien tekoon, jos oma mallimme ei tarjoa riittävästi haastetta. Ohje liipasinlapasiin löytyy mm. Neulomuksia Ukrainaan FB-ryhmän sivuilta.

Näin toimit oikein:

Liitä sukat ja lapaset yhteen niiden kärkiosasta löysällä villalankalenkillä, jotta ne säilyvät lajittelussa ja pakkausvaiheessa pareittain. Tällöin niitä voidaan myös sovittaa, ”avaamatta” niitä. Vetosolmut yhdistävässä langassa eivät ole suositeltavia, koska ne tahtovat aueta lajittelussa. Ethän käytä hakaneuloja, paperiliittimiä, tai vastaavia, koska myös ne saattavat aueta lajittelussa ja vahingoittaa lajittelijoita. Sukkien ja lapasten sisään voi halutessa laittaa parin metrin pituisen vyyhdin, neulonnasta yli jäänyttä villalankaa. Näin niiden saajalla on mahdollisuus parsia neulomuksiin mahdollisesti syntyviä vaurioita huomaamattomasti. Edellä kirjoitettu ei koske puolustajille tarkoitettuja villasukkia. Heillä ei taatusti ole aikaa parsia sukkia rintamalla.


Katso lisää päivityksiä neulomuksista


Usein kysytyt kysymykset (UKK), koskien villasukkien neulomista Ukrainaan, löydät täältä.


”Kikan” (Salo) sukat lämmittävät varpaiden lisäksi myös mieltä. Kuva: Omri ry
Tämä kaveri löysi uuden kodin Ukrainasta. Kuva: Omri ry
Sydämelliset terveiset Suomesta. Kuva: Omri ry
Teeman mukaisia villasukkia & saatekirjeitä. Kuva: Omri ry

Villasukkia ja ampujanlapasia1)

1.9.2023 alkaen meille toimittaneet:

 1. Vallilan neulojien keräysHelsinki – 248 paria
 2. Konut & köpsät, Sysmä – 65 paria
 3. Helga, Tampere – 50 paria
 4. Terttu Pilli, Myllykoski – 47 paria
 5. Tuula Nenonen, Mikkeli – 30 paria
 6. Anonyymi – 27 paria
 7. Anonyymi, Keuruu – 22 paria
 8. Eila Hämäläinen, Hollola – 14 paria
 9. Anonyymi – 12 paria
 10. Anonyymi, Helsinki – 12 paria
 11. Anonyymi – 6 paria
 12. Albina A, Turku – 4 paria
 13. Anonyymi, Oulu – 4 paria
 14. Anonyymi, Vantaa – 4 paria
 15. Hannukka, Turku – 4 paria

1) Vaikka lähetys sisältäisi muutakin, laskemme ainoastaan villasukat sekä tavalliset- että ampujanlapaset. Tästä syystä kaikki kirjaukset ovat merkitty ”pareina.”

Palaa pääsivulle.