Tue Ukrainan keskuspankkia

[Päivitetty 25.4.2023]


UKRAINAN KESKUSPANKKI

Ukrainan keskuspankki (National Bank of Ukraine) on avannut kaksi tiliä, joiden kautta on mahdollista tehdä lahjoituksia suoraan niin Ukrainan asevoimille kuin humanitaariseen apuunkin. Valtiollisena laitoksena keskuspankki on paikallinen ja luotettava toimija alueella ja siksi tehokas jakelukanava lahjoitusvaroille. Lahjoitukset tehdään vaihtoehtoisesti euroina, Yhdysvaltain dollareina tai Ukrainan hryvnioina. Maksu tapahtuu joko luottokorttimaksuna, Google Pay mobiilimaksusovelluksen kautta taikka ulkomaan tilisiirtona, keskuspankin kotisivuilta löytyvälle tilille.

Ukrainan asevoimat

Vastauksena Venäjän aseelliseen hyökkäykseen ja Ukrainan itsenäisyyteen sekä alueelliseen koskemattomuuteen kohdistuvaan uhkaan, Ukrainan hallitus asetti 24. helmikuuta 2022 voimaan sotatilan koko Ukrainan alueella. Alla oleva linkki avaa uuden välilehden Ukrainan keskuspankin sivulle, jonka kautta lahjoitetut varat käytetään Ukrainan asevoimien tarpeisiin, materiaali- ja kalustohankintoihin, sekä miehittäjien häätämiseksi Ukrainan maaperältä.

Humanitaarinen apu

Alla oleva linkki avaa uuden välilehden Ukrainan keskuspankin sivulle, jonka kautta lahjoitetut varat käytetään humanitaariseen apuun, sodasta eniten kärsineiden auttamiseksi. Avun muotoja ovat mm. vaatteiden, ruoan, lääkkeiden ja suojan tarjoaminen pakolaisille ja sodan vuoksi siirtymään joutuneille kansalaisille sekä väestön muut välttämättömät tarpeet.


UNITED24

UNITED24 on presidentti Volodymyr Zelenskyin aloitteesta käynnistetty, Ukrainan hallinnon virallinen sivusto, jonka kautta on myös mahdollista tehdä lahjoituksia. Ukrainan keskuspankin kautta lahjoitetut varat ohjataan eri ministeriöiden kautta kattamaan kolmen käyttöalueen kiireellisimmät tarpeet. Näitä alueita ovat puolustus- ja miinanraivaustoiminta, lääkinnällinen apu sekä Ukrainan uudelleenrakentaminen.

Paluu pääsivulle.