Lahjoita auto

[Päivitetty 17.9.2023]


Ajoneuvot

Erityisesti Ukrainan puolustusvoimat tarvitsevat jatkuvasti toimivia ajoneuvoja. Vallitsevien sää- ja kenttäolosuhteiden vuoksi varsinkin nelivetoiset, riittävän maavaran ja voimakkaan moottorin omaavat ajoneuvot ovat erityisen haluttuja. Perusasioiden – runko, moottori, vaihteisto, jousitus ja jarrut – on oltava kunnossa. Ajoneuvojen tulisi mieluiten olla diesel-käyttöisiä ja toimia manuaalivaihteistolla sekä olla teknisesti toimintakuntoisia tai helposti sellaiseksi palautettavia. Toisaalta auton pelti- tai muoviosien sekä verhoilun suhteen melkein kaikki käy. Maltillinen ruosteen määrä, kolhut, naarmut ja kulumat sekä mahdolliset kiveniskemät laseissa eivät haittaa. Mikäli lahjoitettava auto sattuisi vielä olemaan jokin vihreän sävyistä – sen parempi. Malleista soveltuvimpia ovat avolava-, maasto- sekä pakettiautot. Myös tavallisille henkilöautoille ja esimerkiksi tila-autoille, ambulansseille, hinausautoille, traktoreille, moottoripyörille sekä peräkärryille löytyy käyttöä. Mitä tunnetumpi merkki, sitä helpommin sen mahdollinen huolto onnistuu, varaosien puutteesta kärsivässä Ukrainassa. Auton ei tarvitse olla rekisterissä, mutta muiden, luovutukseen liittyvien papereiden on oltava kunnossa. Tarvittaessa avustamme lahjoituksen paperitöihin liittyvissä asioissa.

Armeijan palvelukseen siirtynyt auto Žytomyrissä. Kuva: Omri ry

Renkaat

Myös maasto- ja erikoisajoneuvojen renkaille (vanteilla tai ilman) on suuri tarve. Puolustusvoimien käytössä on merkittävä määrä maastoajoon soveltuvaa kalustoa. Niiden jatkuva huolto on kuitenkin välttämätöntä ja vallitsevista olosuhteista johtuen renkaat ovat usein yksi hajoamiselle alttiimmista osista. Renkaiden merkintä on tyypillisesti muotoa aaa/bbRcc ddE, jossa

  • aaa = Renkaan leveys millimetreinä (tarve: 175 tai suurempi)
  • bb = Profiilin korkeus renkaan leveydestä prosentteina (tarve: 65 tai suurempi)
  • R = Renkaan rakenne (tarve: R eli radiaalinen)
  • cc = Vanteen halkaisia tuumina (tarve: 15 tai suurempi)
  • dd = Renkaan kuormitusindeksiluokka (tarve: 60 tai suurempi)
  • E = Renkaiden nopeusluokitus (tarve: ei merkitystä)
Kaksi perille Ukrainaan toimitettua maasturia, dronen silmin. Kuva: Omri ry
Mittarilukema on vain luku.
Mittarilukema on vain luku. Toimivuus on tärkeintä.
Tämä tuli täyteen matkalla Länsisatamaan. Kuva: Omri ry
Auton luovutus. Kuva: Omri ry

Mikäli omistat edellä kuvaillun kaltaisen ajoneuvon ja / tai renkaita sekä olet valmis niistä Ukraina hyväksi luopumaan, ota yhteyttä meihin Yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostilla info@proukraina.fi.

Paluu pääsivulle.