Toimita lämpöä

[Päivitetty 11.3.2023]

Ukrainalaiset ja erityisesti maan lapset, vanhukset ja puolustajat tarvitsevat kaiken lämmön, jonka voimme heille toimittaa. Sitä voidaan heille järjestää kovin monin eri tavoin; aggregaattien, kamiinoiden, lämmittimien, keittimien, käden- ja varpaidenlämmittimien, lämpimien vaatteiden, huopien – ja esimerkiksi juoksuhautakynttilöiden muodossa. Vaikka lämpimien vaatteiden tilannen yleisesti ottaen on Ukrainassa hyvä, on määrätyistä tuotteita pulaa. Näitä ovat lämpökerrastot, villasukat ja lapaset sekä kenkien lämpöpohjalliset. Myös vaativia sääolosuhteita sietävät takit ovat erityisen toivottuja sotilaiden keskuudessa.

Yksi tuhansista kynttiläpajoista Ukrainassa. Kuva: Omri ry
Oleellinen työvaihe. Kuva: Omri ry
Tyhjiä juoksuhautakynttilän
”aihioita.” Kuva: Omri ry

Juoksuhautakynttilät

Yksi juoksuhautakynttilä palaa sen mallista ja koosta riippuen tunnista viiteen. Ukrainan puolustajien määrän ollessa satoja tuhansia, on myös tarve juoksuhautakynttilöille valtava. Alla on esitetty kaksi tapaa helpottaa tätä ongelmaa.

Tapa 1

Juoksuhautakynttilöiden valmistusta varten tarvitaan tyhjiä peltipurkkeja, yksipuolista aaltopahvia, vanhoja kynttilöitä, suojamuovia, sakset (tai terävävä katkoveitsi + leikkuualusta), iso ruokakäytöstä poistettu metallikattila sekä liesi tai vastaava lämmönlähde. Varsinkin, jos kynttilöitä on paljon, käytöstä poistettu kahvipannu tai vastaava nokallinen astia helpottaa annostelua purkkeihin. Muista myös varmistaa ennen työhön ryhtymistä, että suunnittelemasi noutopiste ottaa vastaan juoksuhautakynttilöitä.

  • Pese peltipurkit huolella.
  • Suojaa työskentelyalue huolellisesti suojamuovilla. Käytä työvaatteita ja tarvittavia suojaimia. Steariinia / parafiinia on liki mahdotonta saada pois kankailta. Myös huokoiset kivipinnat imevät rasvaista steariinia / parafiinia.
  • Käytä mieluiten yksikerroksista aaltopahvia. Leikkaa aaltopahvista hieman peltipurkkien sisäkorkeutta kapeampia soiroja, aallotuskartongin (fluting) poimujen vastaiseen suuntaan.
  • Jos pahvissa on kaksi sileää ulkopintaa (lineria), revi pahvi varovasti auki.
  • Rullaa aallotuksen sisältävä pahvi löyhästi peltipurkin sisään. Liian tiukkaan asetettu pahvi ei pala toivotulla tavalla.
  • Aseta keskelle yksi (tai useampi) aaltopahvin palasta, juoksuhautakynttilän ”sydämeksi.” Tee edellä kuvatut toimenpiteet kaikille käytettävissä oleville peltipurkeille.
  • Kuumenna vanhat kynttilät kattilassa noin +60-asteisiksi. Steariinia / parafiinia ei ole syytä keittää.
  • Kun kaikki kynttilät ovat sulaneet tasaiseksi nesteeksi, kaada se peltipurkkeihin siten, että nesteen ja sisään rullatun pahvin yläpinnat ovat yhtä korkealla.
  • Anna tuotteen jäähtyä kunnolla, ennen sen siirtämistä / pakkaamista.
Puhdas parafiini on läpikuultavaa. Kuva: Omri ry

Tapa 2

Siirry verkkokauppaamme. Valitse haluamasi määrä parafiinia. Me kuljetamme sen Ukrainaan, jossa paikalliset kynttiläpajat sulattavat parafiinilevyt juoksuhautakynttilöiksi. Ukrainassa ei ole pulaa tyhjistä peltipurkeista, ei pahvista eikä innokkaista tekijöistä. Pieniä kynttiläpajoja on maassa hyvin paljon. Ainoastaan pääainesosista (parafiini tai steariini) on pulaa. Tästä johtuen myös täysin uusia ja käyttökelpoisia kynttilöitä sulatetaan tällä hetkellä juoksuhautakynttilöiksi.

Paluu pääsivulle.